Klik Sampai Habis Loading ? Thanks :)



Wednesday, 3 August 2011

Tutorial:Buat Kepala Doodle

assalamualaikum , apa kabar ?? sihat ??

haa .. hari ni cikgu nak ajar macam mana nak buat kepala Doodle .

PERHATIAN : Doodle ni Fina buat pakai PAINT .harap maklum.

Sebenarnya dah cuba buat Doodle banyak kali pakai Photoshop , tapi tak jadi !! argh . geram tau ..

hanya satu masalah je , tak boleh WARP .

okeh , meh mulakan tutorial.

1) mula2 , buka lah Paint ,mesti semua ada kan ? kan ? hehe .Tak payah susah2 nak download Photoshop .

mulakan dengan kepala nya . buat bulat. Tak kan tak tahu ?? kalau fina buat dua bulat .satu untuk muka satu untuk tudung.


nombor 1 , letak satu garis untuk curve kan ia .
nombor 2 , tarik tengah2 curve tu ke atas untuk membentuk tudung.

jadi lah sikit bentuknya ..

lepas tu ..


padam sikit bulat tu dan tambah 2 garis lurus untuk lepaskan tudungnya ..


buat hujung tudung pakai curve macam kat atas tadi. untuk buat mata, ambil 'ellipse' iaitu simbol bulat tu .. pilih yang bawah sekali tau .Apa lagi , bulatkanlah untuk mata. Buat 2 tau !! jangan buat satu je ! hehehe

dan buat matanya nampak sparkle (bersinar) ambil lagi simbol bulat tu, kali ni tukar warna pulak , jadikan ia warna putih .Buat bulatan tu dalam mata hitam yang dah dibuat tadi.


buat beberapa garisan untuk menampakkan yang selendang doodle ni terjuntai .
buat mulutnya pakai curve .Dah siap ! hehe comel tak ?

sebagai penghormatan untuk pengunjung blog yang tak seberapa ni,

Fina dengan seikhlas hati nak hadiahkan Doodle yang tak seberapa ni untuk korang =)

itupun kalau korang sudi ambil la ><



Doodle pertama Fina selepas cuba buat doodle pakai photoshop yang tak jadi2 1 =,="

hehe , comel tak ??Lain kali nak ajar buat badan Doodle pulak ! hehe , seronok pulak buat doodle ni =3

lepas siap doodle pakai paint , Fina tambahkan shadow sikit.. strokw sikit pakai Photoshop =)

Sekian

yang penat menulis:Afina 

10 comments:

hakim said...

hahahx ....
boleh lha 2x

yg pnat mengomen:hakim

afina rahmat said...

memang boleh la ..senang kan ?

~Queen Q~ said...

tq dear! best tutorial ni !!

afina rahmat said...

rhnx queen =)

cik Dil said...

pakai paint??wahhh hebattnya..dil buta paint...


*nanti dil buat tutor pasal buat tudung bercorak doodle ok..^^

dayangkueffazulaikha said...

Comel ^^ i loikeeeee~~

afina rahmat said...

@cik dil , cepat2 buat tau !

@dayang , cuba la buat =)

AnaAnis.MUsliMah said...

Waaaa..creative, jom trade ^^

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

nk try buat doodle jugak lah. tp yg laki susah sket kot...

zahrah said...

cantek laa. try gak wat doodle tp tak jadi. akak gne gimp. hmm.. t nk try gne paint pulak.