Klik Sampai Habis Loading ? Thanks :)



Thursday, 22 November 2012

Tutorial Transparent Doodle by Photoshop (Simple)

 
 
Selamat petang ! (waktu menaip)
Dah ramai yang tanya macam mana nak wat DOODLE . Ha, nah tutorial walaupun sebenarnya malas nak buat . Hehe . Ini cara saya buat doodle. Maaf, kalau pening2 sikit tapi harap faham step2 nya.
 
KLIK untuk BESARKAN

1)  Open Photoshop. File > New 
2)Kalau nak bagi nama boleh, taknak pun takpe. Width 1000, Height 800 PIXELS and TRANSPARENT. Click OK.


3) Klik no.1 dlm gambar tu , pilih sama ada warna kelabu/coklat/hitam untuk keliling doodle. Klik OK.
4) Klik Brush Tool (B) dan right click pada kotak banyak2 tu.


Akan keluar macam ni.
5) I suggest 4px . 


6) Pilih Ellipse Tool (Bulat) .Then, lukis bulat . Klik Edit > Transform Path > Warp .


 7) Tarik (Ikut gambar) untuk bentukkan muka. Dah oke, tekan Enter .
8) Right click > Stroke Path dan akan keluar  macam kat bawah ni.


Ikut macam gambar dan click ENTER 2X


9)  Klik Pen Tool dan klik ikut macam dalam gambar utk buat Tudung.

Then, ikut semula Step 8. (Right click>Stroke Path>Enter2x)


Kemudian, sambung buat macam tadi untuk sambung tudungnya. (Rujuk Step 9) Gambaryang atas ni ada terlebih sikit kan tudungnya ? Padam yang lebih tu dan buat semula macam kat gambar bawah ni. (Kalau takde salah boleh abaikan step ni.)

Yang dipetakkan tu ERASER , untuk padam lebihan tudung tadi.

Sambung buat serkup.

10) Nak buat mata , klik Brush Tool dan right click pada kotak2 transparent.
11) Adjust saiz berus ikut besar mukalah. Kat dalam gambar ni saya pakai saiz 30.
 

12) Dah klik kat tempat mata, kita ubah warna kepada warna putih untuk menampakkan mata tu 'SHINY' sikit. Sebelum/selepas tu , kecilkan saiz brush .
13) Klik pada DALAM mata hitam tu , sekali/ 2 kali .


Tambahkan Senyuman :)

SIAP.

Nak warnakan pula macam mana ? >>KLIK HERE<<



5 comments:

munirah :) said...

lawanya . kita buat tak jadi ;p

aina mysarah said...

hey thanx! helped e alot! haha!
nnti dah siap, kte kred. ;)

afina rahmat said...

@munirah , takpa , kita mula2 buat dulu pun xjadi jugak. lama2 oke dah :)

@aina , da siap na tengok XD

Yussy said...

ada x link untuk dwnload photoshop?
photoshop y awak guna utk buat doodles ni? nak minta boleh :)

afina rahmat said...

@Yussy , sy amek photoshop ni dr abang sy. sy xtahu dia download kat mana. maaf. tapi boleh search kt google :)